Henkilökunnan suosikit

Kevät tuli, lumi suli, puro sanoo ”puli-puli” !

… Ääh - ja samaan syssyyn sit ilmestyikin maksaläiskät ...

Mitä ne maksaläiskät oikeastaan ovat? Mistä ne tulevat? … Ja miks just mulle?

Maksaläiskät ovat tummia pigmenttilaikkuja, jotka syntyvät vähitellen ihon altistuttua vuosikausia UV-säteilylle. Pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa ihon melanosyyttisoluissa ( eli ihon väriaineen, melaniinin, tuotantotehtaassa ) toimintahäiriöitä. Tummat läiskät ovat siis värikertymiä, jotka syntyvät liiallisen melaniinin tuotannosta tai jopa melanosyyttien lisääntymisestä. Ilman altistusta auringonsäteille maksaläiskiä ei synny ja kun melanosyyttien toimintahäiriö on syntynyt, se ei katoa. Tällöin maksaläiskiä alkaa ilmestyä keväisin ja kesäisin, kun aurinko aktivoi melanosyyttejä. Voimme myös osittain syyttää ystäviämme hormoneita, ikääntymistä sekä geeniperimää.

Maksaläiskien hoidossa ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa, kuin olemassa olevien laikkujen vaalentaminen.

Aurinkovoiteella voidaan pitkälti ehkäistä laikkujen synty. Etenkin kasvoille kannattaa valita korkea suojakerroin, eli vähintään SPF 30, mielellään jopa 50. Tuotetta tulisi myös lisäillä päivän aikana, jotta suojateho pysyy korkeana.

Peli ei ole menetetty, vaikka läiskä olisi jo syntynyt! Kärsivällisellä ja sinnikkäällä hoidolla voit saada ihosi sävystä taas kirkkaan ja tasaisen!

C-vitamiinipitoisen seerumin käytöstä voi olla hyötyä läiskien vaalentamisessa. Esimerkiksi La Roche Posayn Pure Vita-C -seerumi sopii vallan mainiosti aurinkotuotteiden alle. Seerumi sisältää lisäksi myös ihoa kirkastavaa ja hellästi kuorivaa salisyylihappoa. Kevät- ja kesäihosta tulee siis super-heleä ja pehmoinen!

- kosmetiikkaneuvoja Jenna -

 

Nauti auringosta ihoasi puolustaen!

Aurinkoisia kevät- ja kesäpäiviä on rajallisesti, joten auringosta kannattaa nauttia täysin siemauksin huolettomasti suojattuna.  Aurinkosuoja tulee uudistaa tarvittaessa, sillä yli vuoden auki olleiden aurinkotuotteiden suojauskyvystä ei voida olla varmoja aineiden kemiallisesta hajoamisesta johtuen.

UV-säteilytyypit ja aurinkotuotteet

Aurinko piristää ja sillä on hyviä vaikutuksia, kuten D-vitamiinituotanto ja tulehdusta lievittävä vaikutus tietyissä ihosairauksissa, esim. psoriasiksessa ja atooppisessa ihottumassa.

Liiallinen ja hallitsematon UV-säteily on kuitenkin haitallista. Lyhytaaltoinen UVB-säteily polttaa ihoa, pitkäaaltoisen UVA-säteilyn tunkeutuessa syvemmälle ihoon. UV-säteily voi mm. lisätä ihosyöpien vaaraa (melanooma UVA, tyvisolusyöpä eli basaliooma UVB), vanhentaa ihoa tuhoamalla kiinteyttävää kollageenia ja elastiinia (UVA+UVB), aiheuttaa maksaläiskiä (UVA+UVB), aiheuttaa aurinkoallergiaa eli monimuotoista valoihottumaa (UVA) ja pahentaa tiettyjä ihosairauksia kuten huuliherpestä, ruusufinniä ja aknea (UVA).

Sopivan aurinkosuojan valintaan vaikuttavat muun muassa ihotyyppi sekä mahdolliset auringolle herkistävät sairaudet ja lääkitykset. Lisäksi tuotetta valittaessa voi huomioida muun muassa käyttöolosuhteet, helppokäyttöisyyden, ympäristöystävällisyyden.

Aurinkotuotteisiin liittyviä termejä:

 • kemiallinen UV-filtteri: imeytyy ihoon ja suodattaa säteet sitomalla ne itseensä estäen näin pääsyn syvemmälle ja muuttamalla haitallisen UV-säteilyn vaarattomaksi infrapuna-eli lämpösäteilyksi. Imeytyvät hyvin ja aurinkovoiteista saadaan kosmeettisesti hyvin miellyttäviä, jättämättä ihoa valkoiseksi. Kemiallisia suojia ei yleensä suositella alle 3-vuotiaille lapsille. Usein tuotteissa on useampaa suoja-ainetta, jotta saataisiin aikaan mahdollisimman laajakirjoinen suojaus, vähemmällä kemikaalimäärällä.
 • Fysikaalinen eli mineraalifiltteri (sinkki-ja titaanidioksidi): jää ihon pintaan ja heijastaa auringonsäteet pois. Sopivat myös pienille lapsille, ja yleisellä tasolla voivat sopia paremmin hyvin herkkäihoisille tai allergisille. Useilla valmistajilla on myös oma herkkäihoisille sopiva tuote tai tuotteita kemiallisella suojalla. Estävät tehokkaammin UVA-säteilyä. Levittyvät huonommin ja ovat valkoisia väriltään, joskin tätä vaikutusta voi peittää lisäämällä tuotteeseen pigmenttejä.

 • fotostabilli: ei hajoa kemiallisesti auringonvalossa, jolloin suojakertoimen teho säilyy.

Turvalliset vinkit auringonottoon:

 • aurinkotuotetta laitetaan tarpeeksi: kasvoille teelusikka, vartalolle iso kourallinen (noin 2 ruokalusikkaa), lapsille lasten kourallinen (noin 1 ruokalusikka). Spray taas kannattaa levittää kahdesti, jotta sitä varmasti päätyy kaikkialle. Muista myös korvat ja otsa!
 • aurinkotuote laitetaan ajoissa: 15-30 min ennen aurinkoon menoa, jotta tuote ehtii imeytyä ihoon (fysikaalinen suoja alkaa vaikuttaa heti)
 • aurinkotuotetta lisätään noin parin tunnin välein ja aina hikoilun, uimisen ja kuivaamisen jälkeen
 • kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen UV-indeksiä (UVI), ja suojautua, kun UVI on vähintään 3. Ohut pilvi suodattaa vain parikymmentä prosenttia UV-säteilystä, eli pilviselläkin säällä voi palaa.
 • kuten kaikessa iholle laitettavassa, muistetaan allergian mahdollisuus (ärsytyksen aiheuttaja ei välttämättä ole UV-filtteri, vaan esim. säilöntäaine). Aurinkotuotetta voisi testata jo ennen aurinkoon menoa tai matkaa.
 • käytetään aurinkosuojan lisäksi myös vaatteita ja (lieri)hattua, auringonpistoksen mahdollisuus. Erityisesti pigmenttimuutoksia olisi hyvä suojata muullakin kuin voiteella. Ja aina aurinkolasit! Ainakin jos UVI on yli 8, tulisi hakea myös varjoja. Iho saa varjossakin osan UV-säteilystä.
 • alle 2-vuotiaiden lasten ihoa ei saa altistaa voimakkaalle auringonvalolle, eikä alle 6 kk vauvoja lainkaan, eli tulisi aina käyttää vaatteita.
 • lämpimässä iho haihduttaa runsaasti nestettä, kuivumistilaa on syytä ehkäistä juomalla vettä! Suolat (kalium, magnesium, natrium, kloridi) parantavat nesteen imeytymistä.

D-vitamiinin saanti tai ruskettuminen ei ole syy estää suojautumista!

Aurinkosuojat eivät estä D-vitamiinituotantoa, koska mikään tuote ei anna 100 %:a suojaa. Ruskettumistakaan ne eivät kokonaan estä, vaikkakin ruskettuminen on hitaampaa, mutta kuitenkin turvallisempaa kuin ilman aurinkotuotetta. On parempi olla kärsivällinen, ja hitaasti hankittu väri myös pysyy iholla kauemmin. Jos iho palaa, on auringonpolttamaa suojeltava auringolta, koska se palaa herkästi uudelleen. Turvallisin rusketus saadaan itseruskettavilla tuotteilla: dihydroksiasetonilla (DHA) ja erytrolaasilla. Väri kehittyy muutamassa tunnissa, ja itseruskettavaa voi käyttää vaikka päivittäin, mutta tasaisen rusketuksen säilyttämiseksi ainakin muutaman päivän välein.

Auringonoton jälkeen kannattaa palauttaa kosteus ihoon after sun-tuotteella, vartaloöljyllä tai rauhoittavalla voiteella, esim. kauranversouute rauhoittaa ärtynyttä, kutiavaa ja punoittavaa ihoa.

Aurinkoista ja turvallista kesää!

 – farmaseutti Emma –